به عنوان قلب تپنده یک ساختمان و نیاز اولیه و حیاتی
تأسیسات کلیه امکانات هر ساختمان، اعم از امکانات سرمایشی و گرمایشی، برقی، روشنایی، صوتی و تصویری، آب و فاضلاب، بهداشتی تا کوچکترین اعضاء مانند: انواع ترموستات در راستای تأمین آسایش ساکنان آن است. همه این امکانات در سایه این خدمات قابل دستیابی است.این کلمه نخستین بار زمانی مطرح شد که مفاهیمی مانند : تهویه مطبوع، سیستمهای گرمایشی، لولهکشی و آبرسانی، نگهداری مواد غذایی، دفع فاضلاب، ایمنی، و موارد مشابه برای بشر اهمیت یافت.
آب
گاز
برق
سرمایش و گرمایش
استفاده مناسب از تمام امکانات تأسیساتی و مهندسیهای مکانیک، برق، عمران، و معماری
با این هدف که سیستمهای گرمایشی و سرمایشی، تهویه مطبوع، آب و برق، گاز، فاضلاب، ارتباط داخلی و بیرونی ساختمان، و حملونقل، به بهترین نحو ممکن نصب و راهاندازی شده و به فعالیت بپردازند.
تأسیسات ساختمانی به دو نوع اصلی زیر تقسیم میشوند:
-
- برقی (الکتریکی)
- مکانیکی
تاسیسات برقی
عبارت است از طراحی و اجرای سیمکشی برق و تلفن ساختمانهای مسکونی و صنعتی.
عبارتند از : سیستم روشنایی، تلفن، آنتن مرکزی، و سیستم اعلام حریق که همگی با برق کار میکنند. برق مورد نیاز نیز توسط شرکت برق (توانیر) تأمین میشود. در واقع این خدمت برقی ساختمانها، برق مورد نیاز گرمایش، روشنایی، و تجهیزات برقی داخل ساختمان را تأمین میکنند.
تأسیسات مکانیکی
نقش بسزایی در تامین آسایش و آرامش انسان در منزل و محل کار دارد. تأسیسات مکانیکی بخشی از تأسیسات ساختمانهایی است که افراد هر روز با آن سر و کار دارند. در واقع میتوان گفت که تأسیسات مکانیکی کمک شایانی به حفظ آرامش و آسایش جسمی و روحی ساکنان ساختمان میکنند.
بهطور کلی، تأسیسات مکانیکی به دو نوع :
صنعتی و ساختمانی
تأسیسات مکانیکی صنعتی شامل: سیستمهای آبرسانی و انتقال آب، فاضلاب و سیالات، تصفیه آن، و تولید انرژی از سیال میگردند.
تأسیسات مکانیکی ساختمانی عبارتاند از:
-
- گرمایشی و سرمایشی
- بهداشتی (آب و فاضلاب)
- گازرسانی
- استخر
- آتشنشانی
- تهویه بیمارستانها
- سیستمهای بخار
- آبنما و فواره
گرمایشی و سرمایشی
این نوع خدمات اهمیت زیادی در صنعت ساختمان دارند و معمولاً گرما را از جسم گرمتر به جسم سردتر انتقال میدهند. تجهیزات گرمایشی با انتقال گرما به هوا، محیط را گرم میکنند. تجهیزات سرمایشی نیز بهواسطه حذف گرمای هوا موجب ایجاد هوای خنک در محیط میشوند.
تأسیسات بهداشتی (آب و فاضلاب)
بشر از ابتدای خلقت نیاز حیاتی به آب داشته است. در گذشته، با توجه به کم بودن جمعیت کره زمین، همین که منابع آب شیرین کفاف کشاورزی و آشامیدن را میداد کافی بود.
در حال حاضر اما برای تأمین آب، به تأسیسات آبرسانی شهری، سیستمهای توزیع، مخزنهای ذخیرهسازی آب، سامانههای متعادلسازی جریان و فشار ورودی و خروجی، و تعادل فشار نیاز است.
بازگرداندن فاضلاب حاصل از مصرف روزانه به چرخه طبیعت است. در نتیجه، در کنار سیستمهای آبرسانی، استفاده از تأسیسات فاضلاب نیز کاملاً ضروری است.
تأسیسات گازرسانی
مطابق با قوانین مقررات مربوطه، زیر نظر شرکت گاز و سازمان نظاممهندسی ساختمان طراحی و راهاندازی میشوند.
اجزای تشکیلدهنده سیستم گازرسانی عبارتاند از :علمک، رگولاتور، کنتور، بست، برچسب انرژی، شیر مصرف گاز، شیر ترموستات، و شیلنگ.
-
- تأسیسات استخر
- بسته به نیازها و امکانات، متنوع است. عمدتاً به 6 بخش اصلی تقسیم میگردد:
- مدار گردش آب (Circulation)
- آبنما و فواره (Water features)
- هیترها (Heaters)
- سیستمهای اتوماتیک مواد شیمیایی (Automated chemical systems)
- روشنایی (Lighting)
- سیستم کنترل (Control system)
جهت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر …
ما رادر شبکه های اجتماعی دنبال کنید…