مهندس ناظر ساختمان کیست؟

در طول سال های اخیر همواره نوعی نگرش افراط و تفریط گونه وجود داشته است . به این معنا که ابتدا نگرش کلی اینگونه بود که کار نظارت احتمالا کاری آسان است. مهندسین به راحتی چک سفید امضا می گذاشتند و پروژه های زیادی می گرفتند. بدون آنکه حتی یک بار بازدید یا نظارتی برای پروژه انجام دهند این رویه تا حدود سال 91 ادامه داشت. در آن سال گود های زیادی فروریخت و تنها مسئول حادثه شناخته شد.

نظارت ساختمان چیست و مهندس ناظر کیست؟

ناظر وظایف و مسئولیت هایی اعم از نظارت بر اجرای ساختمان، نحوه برخورد با افراد مختلف در پروژه، مسائل حقوق مهندسی، شیوه نامه نگاری با افراد مختلف و … را بررسی کنیم. همچنین در ادامه به روش های کسب درآمد از نظارت ساختمان می پردازیم.

افزایش ایمنی و کنترل کیفی انواع پروژه های عمرانی بر عهده مهندس ناظر پروژه می باشد. از آنجا که در حرفه نظارت ساختمان، پیچیدگی های فنی و حقوقی بسیاری وجود دارد.

افزایش سطح آگاهی و کسب تجربه فنی لازم برای قبول مسئولیت مهم و سنگین نظارت. می توان راهی پیدا کرد تا علاوه بر ارتقای کیفیت فنی ساختمان ها، از فشارها و تنگناهای قانونی و عرفی آنان بکاهیم و اطمینان خاطر به ارائه خدمات مهندسی بپردازند.




ناظر ساختمان در پروژه های عمرانی

یک شخص حقیقی یا حقوقی است. پس از قبولی در آزمون دارای پروانه اشتغال به کار نظارت ساختمان در یکی از رشته های ساختمان بوده و بر اجرای صحیح عملیات اجرایی در حیطه پروانه خود نظارت می کند. وی موظف است بر عملیات ساختمانی که توسط مجری اجرا می شود . نظارت کرده و در پایان کار مطابقت عملیات اجرایی با نقشه ها، فایل های محاسباتی و مباحث مقررات ملی را گواهی کند.

حال که با تعریف مهندس ناظر آشنا شدیم لازم است تا تعریفی از نظارت ساختمان داشته باشیم. نظارت به مجموع کارها و عملیاتی که برای اطمینان حاصل کردن از منطبق بودن عملیات ساختمانی و تاسیساتی با مشخصات موجود در پروانه ساختمان، نقشه های اجرایی، فایل های محاسباتی و … مطابق با آیین نامه های مقررات ملی ساختمان انجام می دهد، گفته می شود.


عملیات نظارت ساختمان در 4 بخش کلی انجام می شود که شامل موارد زیر است:

معماری ,سازه ,تاسیسات برقی , مکانیکی


انواع پروژه های نظارت ساختمان

در حال حاضر اکثر پروژه های نظارت ساختمان به صورت تک ناظره و یا چهار ناظره است. تقسیم بندی پروژه های مختلف به تک ناظره و چهار ناظره توسط سازمان نظام مهندسی ساختمان و بر اساس متراژ و میزان اهمیت پروژه می باشد.

پروژه های تک ناظره

در پروژه های تک ناظره که پروژه های با متراژ کم را شامل می شود. مهندس ناظر حقیقی یا حقوقی سازه باید نظارت در هر 4 بخش معماری، سازه، تاسیسات برقی و مکانیکی را انجام دهد و لازمه ی این کار توانایی فنی و اجرایی بالای مهندس ناظر ساختمان است.

پروژه های چهار ناظره و مهندس ناظر هماهنگ کننده

در پروژه های با متراژ بزرگتر سازمان نظام مهندسی ساختمان الزام به حضور 4 ناظر در هر یک از رشته های معماری، سازه، تاسیسات برقی و مکانیکی می کند. می توانند حقیقی یا حقوقی باشند. در این پروژه ها یک شخص حقیقی یا حقوقی به عنوان سر ناظر یا ناظر هماهنگ کننده علاوه بر وظایف نظارتی خود وظیفه هماهنگی میان ناظران مختلف را دارد. ناظر هماهنگ کننده باید حتما ناظر معماری یا عمران باشد.


ناظر


مهندس ناظر هماهنگ کننده:

یک شخص حقیقی یا حقوقی دارای پروانه اشتغال و صلاحیت نظارت در رشته های معماری یا عمران است. علاوه بر وظایف نظارتی خود وظیفه هماهنگی میان ناظران رشته های مختلف و مکاتبه با مراجع صادر کننده و یا سایر مراجع ذی ربط را دارد.
به عبارت دیگر مهندس ناظر هماهنگ کننده باید علاوه بر تسلط بر مسئولیت های خود تا حد زیادی با مسئولیت های سایر ناظران آشنا باشد تا بتوانند نقش هماهنگ کنندگی خود را به خوبی ایفا کند.


وظایف مهندس ناظر ساختمان

مهندس ناظر در قدم اول باید تعریف درستی از وظایف خود و سایر افراد که در پرژوه حضور دارند مثل کارفرما، مهندس طراح سازه، پیمانکار و … داشته و علاوه بر آشنایی کامل با وظایف خود تا حدی با آن ها نیز آشنا باشد. هم چنین لازم است مهندس ناظر به خوبی با نهاد ها و مراجع صنعت ساختمان و ساختمان سازی مثل نظام مهندسی، شهرداری و … آشنا بوده تا بتواند در مواقع لازم با آن ها مکاتبه های لازم را داشته باشد.


نظارت مهندس ناظر

از زمان صدور پروانه ساختمان توسط مرجع صدور پروانه آغاز و با صدور گواهی پایان کار خاتمه می یابد. این نظارت در موارد مشتمل بر حضور چهار ناظر از چهار رشته ، نظارت جمعی بوده و به هیچ وجه جنبه نوبتی و جداگانه ندارد. مهندس ناظر پس از ارجاع اولیه کار از سوی سازمان، لازم است نسبت به بررسی سوابق و مستندات موجود پروژه اقدام نماید.


وظایف مهندس ناظر جنبه کنترلی دارد.

در صورت عدم انطباق کار در حال اجرا با نقشه ها و مشخصات مصوب، الزامات قانونی، مقررات ملی ساختمان و سایر ضوابط لازم الاجرا، مکلفند ضمن تذکر کتبی به سازنده و کارفرما، مراتب را به مرجع صدور پروانه ساختمان اعلام و حسب مورد، درخواست اصلاح یا توقف عملیات اجرائی و الزام سازنده و کارفرما به رعایت ضوابط لازم الاجرا نمایند.

مهندس ناظر به تنهایی مجاز به اعمال تغییرات در نقشه ها و مشخصات فنی نمی باشد ولی وظیفه پایش نقشه ها و بررسی ایرادات احتمالی در آن ها از جمله وظایف اصلی ناظر ساختمان است. به همین دلیل لازم است تا مهندس ناظر ساختمان آشنایی زیادی با بحث طراحی سازه داشته باشد.


خروجی بازدید های مکرر ساختمان

غالباً در گزارش های مرحله ای وی می باشد. لذا ناظر باید به شیوه نگارش نامه های اداری، دستور کارها و خصوصاً گزارش نویسی جهت ارائه گزارشات مناسب و محکمه پسند، مسلط باشد و از ادبیات مهندسی و حقوقی استفاده نماید. در صورتی که مهندس ناظر گزارشات خود را از نظر مسائل فنی به طور کاملاً حرفه ای و در موعد به مراجع ذیربط ارائه نماید، مطمئناً در حرفه نظارت با مشکل خاصی مواجه نشده و در صورت وقوع حوادث در محاکم قضایی و انتظامی تبرئه خواهد شد.

در سال های اخیر به دلیل عدم شناخت قوانین حقوقی و حقوق

مهندسی دچار محکومیت های قضایی شدند در حالی که در صورتی آشنایی و رد کردن گزارشات تخلف می توانستند به سلامت از این مشکلات عبور کنند.

همان طور که کم کاری یک مهندس ناظر در پروژه می تواند تبعات سنگینی داشته باشد. پرکاری و انجام کارهایی که از لحاظ قانونی بر عهده وی نیست هم گاها باعث به وجود آمدن مشکلات عظیمی شده است. مهندسان ناظر ساختمان لازم است تا از سپرهای محافظتی برای جلوگیری از ایجاد این مسائل استفاده کنند.




خدمات

جهت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر …

ما رادر شبکه های اجتماعی دنبال کنید…